Vad är skillnaden på olika bubbliga viner?

Det finns många olika bubbliga viner, allt från champagne och cava till cremant och prosecco. Men vad är det egentligen som skiljer dem åt? Det är det inte alla som har koll på. 

Det är trendigt med vin, och inte minst med bubbliga viner. Champagne har alltid varit en höjdare, cava och prosecco och mousserande vin som cremant har vuxit allt mer i popularitet se senaste åren.

Champagne och cremant

Champagne är just champagne och inget annat, det är förfadern till mousserande vin. Champagne får endast produceras i regioner champagne och av et visst sorts druvor för att få kallas det.

”Bubblornas bubbel. Ingen annanstans än i just champagne får mousserande viner samma fräscha syra i kombination med kropp och komplexitet”, skriver Expressen i en artikel.

Cremant, går mer under kategorin mousserande vin, är likt champagne också franskt, men kommer bland annat från Alsace, Bourgogne och Loire. Kan likna champagne, men skillnaden är priset, cremant är betydligt billigare.

Cava och prosecco

Cava är ett mousserande vin från Spanien. Dess karaktär är frisk och läskande och cava görs på inhemska druvor som parellada, macabeo och xarel-lo. Cava är ett bra apertifvin för en billig peng. Prosecco är Italiens svar på mousserande vin, ett fruktigt och friskt bubbel som tidigare haft ett dåligt rykte på grund av någon oförtjänt anledning. Kvaliteten har genom åren förvisso höjts mycket och idag är det många som går ut och tar sig ett glas prosecco på afterworken.

Post Navigation