Håll håret på plats

 

Att börja tappa håret behöver inte alltid ha med åldern att göra utan kan även vara tecken på andra saker som stress eller vissa sjukdomar, vilket gör att det alltid kan vara värt att kolla upp orsaken om man plötsligt börjar tappa mycket. Den vanligaste orsaken till att håret blir tunnare har dock med arvsanlag att göra. Att bli tunnhårig har traditionellt setts som något typiskt manligt men sanningen är att även kvinnor kan drabbas och lida av håravfall. Det är därför inte bara manligt håravfall som kan upplevas som ett problem för dem som drabbas utan även kvinnors håravfall.

 

Sitt arvsanlag kan man inte göra mycket åt men det finns faktiskt saker som man själv kan göra för att minska effekterna i de fall då man påverkas psykiskt på ett negativt sätt och känner att håravfallet känns som att man förlorar delar av sin identitet. Det finns mediciner för att göra att utvecklingen av håravfallet utvecklas i en långsammare takt eller att man upplever att man slutar tappa lika mycket hår som tidigare. Det är med sådana läkemedel som många upplever att det faktiskt går att hålla håret där man tycker att det hör hemma, på huvudet.

Exakt hur håravfallet kommer att yttra sig är personligt och kan ske på olika sätt, som fläckig skallighet, håravfall som börjar mitt på hjässan eller som ett hårfäste som kryper uppåt. Gemensamt för desto fler fall är dock att det manliga håravfallet sker under flera år och inte plötsligt över natten som kan vara mångas mardrömssituation.

Post Navigation